Gezocht: jongere man.

 

‘Mannen van mijn eigen leeftijd staan vaak al met één been in het bejaardenhuis.” Martine (57) draait er niet omheen. ,,Deels begrijp ik dat wel. Ze hebben het hoogtepunt in hun carrière gehad, kijken al met één oog naar hun pensioen, hebben alles gezien, alles meegemaakt. Ze willen rust. Maar ik niet. Ik wil niet kabbelen, ik wil dingen meemaken, ondernemen.”

En dus zoekt Martine relatiemateriaal niet in haar eigen leeftijdscategorie, maar vijf tot tien jaar daaronder. ,,Ik heb het gevoel dat vrouwen op leeftijd veel jeugdiger blijven dan mannen van dezelfde leeftijd. Bovendien zijn 60plus-mannen – ik generaliseer het maar voor het gemak – vaak nog van de oude stempel: gewend dat het vrouwtje klaarstaat met de krant en pantoffels. Dat is niets voor mij.”

Radboud Visser, directeur van Mens & Relatie, heeft heel veel leuke vrouwen in zijn bestand staan van rond de 60 en ouder die het in hun leven prima voor elkaar hebben. ,,Zij zijn met hun tijd meegegaan, in tegenstelling tot veel single mannen van die leeftijd, die vaak ook nog eens slechter voor zichzelf zorgen.”

Ook bij PartnerSelect laten de zoekopdrachten geen ruimte voor twijfel. Eigenaar Rogier van IJperen: ,,Naarmate vrouwen ouder zijn, zeggen ze allemaal: doe mij maar een wat jongere man. Ze willen nog leuke dingen doen samen, niet meteen hoeven zorgen.”

Vitaliteit, levenslust, energie. Dat zijn de sleutelwoorden die opduiken als vrouwen hun zoektocht naar een jongere partner proberen te verklaren. Daarin krijgen ze bijval van relatietherapeut Sylvia van der Spek. ,,Veel vrouwen vinden mannen van hun eigen leeftijd een beetje saai. Jongere mannen zijn vaak minder gezapig, zijn nog niet zo ingedut.

Bovendien is het voor hoogopgeleide vrouwen van 35+, die vaak moeite hebben om een geschikte partner te vinden, een manier om hun markt te ‘verruimen’.” Wat er nog bijkomt: vrouwen hebben een hogere levensverwachting. Het verschil is drie jaar, dus een vrouw die een relatie aangaat met een man van gelijke of hogere leeftijd, loopt grote kans uiteindelijk alleen achter te blijven.

Jonge vrouwen (tot een jaar of 30) vallen vaak voor een man die ouder is. Status, financiële zekerheid, de rust om te settelen zijn volgens Van der Spek in die fase belangrijk. Zijn ze 10 jaar ouder, dan zitten vrouwen daar niet meer op te wachten. Ze hebben hun leven (financieel) op orde en zoeken heel andere kwaliteiten in een partner.

Soortgenoot
Zoals Frederiek (51), die tijdens het huwelijk met haar 5 jaar oudere partner constateerde: ,,Hij is een oude man aan het worden. Hij werd star in zijn opvattingen, keek veel terug naar vroeger en raakte langzaamaan steeds minder naar buiten gericht.”

Toen de relatie spaak liep, ging Frederiek dan ook op zoek naar een jonger iemand. ,,Ik was twee jaar single en had zin in een nieuwe liefde. Ik ben een energiek type, leef met flinke snelheid en durf van mezelf te zeggen dat ik een jeugdige uitstraling heb. De kans een soortgenoot te vinden
is groter onder jongere mannen dan onder mannen van mijn eigen leeftijd.”

En dan nog iets. Frederiek: ,,Ik heb een behoordelijke seksdrive, en mannen van 40 kunnen het nu eenmaal vaker dan mannen van boven de 50.”

Maar het zoeken viel tegen. Frederiek schreef zich in op een datingsite en stelde de zoekmachine in op mannen van hooguit 50. Aantal matches: nul. Wie wel reageerden? ,,60-plussers. Daar kan ik dus helemaal niets mee. Echt joh, wat denken die mannen nou, waarom zou ik in hen geïnteresseerd zijn?”

Het wringt op de liefdesmarkt, ervaart ook Joyce Boerkoel, van Indivi­Duo. ,,Deels is dat logisch. Veel singles (zowel mannen als vrouwen) willen graag een jongere partner. Uit een onderzoekje dat ik heb gedaan, blijkt dat alle mannen, ongeacht hun leeftijd, zich tien jaar jonger voelen dan ze zijn, en dat vrouwen zich jonger voelen naarmate hun leeftijd toeneemt. Ik begrijp die vrouwen dus heel goed. Maar wat als iedereen dezelfde wens koestert en iedereen graag een (veel) jongere partner wil? Zoek je een jongere partner, realiseer je dan dat die ander dat waarschijnlijk ook doet.”

Volgens relatietherapeut Sylvia van der Spek zat er sowieso al het één en ander scheef: ,,Er is een overschot aan hoogopgeleide vrouwen en laagopgeleide mannen. Jongere vrouwen kunnen nu een extra probleem krijgen doordat oudere vrouwen hun leeftijdgenoten wegkapen.”

Exen
Fabienne (45) leeft samen met een vijf jaar jongere partner. ,,We waren collega’s toen we elkaar ontmoetten”, vertelt ze. ,,Tot die tijd viel ik altijd op oudere mannen, mannen die een heel verleden en trossen exen achter zich aan zeulden, workaholic of alcoholist waren, of allebei, een midlifecrisis hadden en geen kinderen meer wilden. Wat een gedoe! Met deze collega kon ik enorm lachen, ik hoefde me niet groter en stoerder voor te doen dan ik ben. Hij vond me grappig en – niet onbelangrijk – hij zag me voor vol aan.”

Al snel diende zich een leeftijdsgerelateerd probleem aan: kinderen. Fabienne: ,,Ik was begin 30 en al behoorlijk aan kinderen toe. Hij nog niet. Toen een zwangerschap al in een pril stadium misliep, vond ik dat hij daar wel erg opgelucht op reageerde en volgde een korte relatie-time-out.”
De liefde was sterker en er volgden lange gesprekken. ,,Hoewel hij het nog steeds vroeg vond om vader te worden, begreep hij ook dat ik niet te lang wilde wachten.”

Inmiddels hebben ze twee kinderen en is Fabienne nog altijd blij met haar keuze. ,,Flexibiliteit en een open geest, dat zijn echt voordelen van zijn leeftijd. Hij is nog niet vastgeroest in allerlei overtuigingen. Uiterlijk is niet zo belangrijk, maar gezondheid en levenskracht wel. Dat vind ik aantrekkelijk. Ik ben trots als ik hem zie sporten, dan denk ik: ‘Dat is mijn man!”’

Verschillende levensfasen
Een slimme meid neemt een jonge vent, zou je dus zeggen. Maar het is niet per se hoe jonger hoe beter. Hoe groter het leeftijdsverschil, des te groter het risico dat je in verschillende levensfasen zit. Single Martine: ,,Zo’n Patricia Paay met haar 40 jaar jongere vriend, daar kan ik echt met verbazing naar kijken. Het is dan toch net of je met je kind op stap bent?”
Frederiek had een affaire met een acht jaar jongere man. ,,Ik hoop op m’n 60ste klaar te zijn met werken, hij wilde wel door tot z’n pensioen. Dat zou betekenen dat we pas rond mijn 75ste samen de vrijheid zouden hebben. En bij deze man was dat niet aan de orde, maar voor hetzelfde geld had hij nog kleine kinderen gehad, dat kan makkelijk, want hij was 42. Ik moet er niet aan denken!”

,,Het is heerlijk een jonge, gepassioneerde partner te hebben”, vertelt Jolande (65) over haar 10 jaar jongere man. Het feit dat zij met pensioen is en hij nog ruim tien jaar moet, vindt ze weleens jammer. ,,Hij heeft
nog volop last van werkdruk, ik ben nu veel relaxter.”

Ook begint het onderwerp ‘gezondheid’ in hun relatie een rol te spelen. ,,In 2003 heb ik een heupprothese gekregen, vier jaar geleden had ik een verkeersongeluk. Buitenshuis loop ik alweer vier jaar met een kruk en eerdaags hoop ik weer geopereerd te kunnen worden, waardoor ik weer beter kan gaan lopen. Maar op dit moment ligt de zorg voor het huishouden helemaal bij mijn man, naast zijn werk. Het is niet fijn dat hij alles moet doen, ik doe het liever zelf, maar het is niet anders, en hij doet het met veel liefde. Onze gezamenlijke positieve instelling en humor slepen ons er steeds doorheen.’

Wat hebben mannen eigenlijk te winnen bij een vriendin die jaren ouder is? Best veel, zegt Van der Spek. ,,Vrouwen vanaf 35, 40 jaar hebben meestal minder last van onzekerheden. En ze zeuren minder. Dat vinden veel mannen heel fijn.”

Zelfs de vraag ‘zal hij me uiteindelijk niet inruilen voor een jonger iemand?’ komt bij de meeste vrouwen niet op. Gewoon omdat het ze niet bezighoudt. Vrouwen van die leeftijd weten vaak precies wat ze willen, hebben levenservaring opgedaan en zijn ook op seksueel gebied een stuk zelfverzekerder geworden. Verder zien ze er vaak nog prima uit. Niet voor niets wordt 40 wel ‘het nieuwe sexy’ genoemd.

Frederiek weet sinds kort dat kalenderleeftijd niet doorslag­gevend hoéft te zijn. Ze liet zich veroveren door een leeftijdgenoot. ,,Hij is speels, jong van geest, fit en onstuimig.” Wel doet ze met pijn in het hart een consessie. ,,De seks is liefdevol en intiem, maar niet meer zo vaak keihard.”

Bronvermelding: AD Dominique Prins, 25 juni 2016

By | 2018-08-06T14:50:43+00:00 July 29th, 2018|Interviews|Comments Off on Gezocht: jongere man.